.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Montana

Becenév: Treasure State
Terület: 145 388 sq.mi. (376 553,2 km2)
Legmagasabb pont: Granite Peak 12 799 ft. ( 3 901,1 m)
Népesség: 882 000
Főváros: Helena
Legnagyobb város: Billings

Montana állam nyugati és középső része hegyvidéki terület, melyet a Sziklás- és Bitterroot-hegység magas hegyláncai határoznak meg, keleti része síkság és dombság. Az állam nyugati részét főként tűlevelű erdők, fenyvesek borítják, középső része legelő, préri, míg keleti része mezőgazdasági terület, főként búzatermesztéssel. Montana az Egyesült Államok egyik legritkábban lakott területe, lakossága nem éri el az 1 millió főt. Legnagyobb városai keleten Miles City és Billings, középen Butte, Helena, Bozemann és Great Falls, nyugaton Missoula és Kalispell.
Montana
Fotó: Country, Montana, USA, flickr.com, by atonal

Az állam legnagyobb városa Billings közlekedési központ, tőle délnyugatra, már Wyoming államban fekszik a híres Yellowstone National Park. A városban járva tekintsük meg a Yellowstone Art Museum csodálatos festményeit és szobrait, és látogassunk el a Montana Zoo-ba, ahol a vadnyugaton őshonos állatokkal ismerkedhetünk meg.
Billings
Fotó: Billings, Montana, USA, flickr.com, by kro

A vadnyugat erdőségei által körülvett főváros Helena az állam közigazgatási központja, itt megnézhetjük a csodálatos Montana State Capitol rézkupolás épületét.
Helena
Fotó: State Capitol, Helena, Montana, USA, flickr.com, by Jesse Michael Nix

Látogassunk el az állam északi részén fekvő Great Falls városába. A várost számos gyönyörű vízesésen keresztül szeli át a Missouri folyó. Itt található a Lewis and Clark National Historic Trail Interpretive Center, amely a vadnyugatot felfedező 19. század eleji expedíció történetét meséli el.
Great Falls
Fotó: Great Falls, Montana, USA, flickr.com, by trickofthelight

Az állam nyugati részén fekvő Missoula városa, Montana oktatási és faipari központja. A város a University of Montana otthona. Itt érdemes megnézni a helyi Museum of Art-ot, amely egy szép művészeti gyűjteményt mutat be, és a Rocky Mountain Visitor Center-t, amely a Sziklás-hegységről szól.
Missoula
Fotó: University of Montana, Missoula, Montana, USA, flickr.com, by Daniel Montesinos

Ha időnk engedi, akkor látogassunk el az állam délnyugati részén fekvő csodálatos Bitterroot-, Beaverhead-, Gallatin-, Custer National Forest-be, melyek erdőségeiben izgalmas vízi és kalandtúrákon vehetünk részt.
Montana
Fotó: Blodgett Canyon, Bitterroot, Montana, USA, flickr.com, by sea turtle

Bitterroot
Fotó: Bass Creek, Bitterroot, Montana, USA, flickr.com, by jen-the-librarian

Montana állam számos indián rezervátumnak ad otthon, ahol további érdekes látnivalókat tekinthetünk meg, ezek a Flathead-, Blackfeet-, Rocky Boy’s-, Fort Belknap-, Fort Peck-, Crow-, és Northern Cheyenne Indian Reservation-ok.
Bitterroot
Fotó: Bitterrot, Montana, USA, flickr.com, by sea turtle

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel